COMUNICATS

Més enllà dels fets constitutius de falta, l’ Assemblea de Tercer Cicle considera que els trenta-un expedients disciplinaris a estudiants i investigadors de la UAB responen a una clara intenció per part de l’Equip de Govern de reprimir la contestació política i de silenciar persones que són clars referents del moviment estudiantil –representants, al cap i a la fi, del seu col•lectiu- en un moment tan delicat pels estudiants com és la transició cap als nous plans d’estudi i cap a un nou model d’Universitat pública.

No s’està castigant tant la gravetat d’uns fets puntuals com la intensitat i l’alta freqüència de les protestes, que demostren que els estudiants han sabut organitzar-se eficaçment per donar una resposta contundent als plans del Rector. No és l’entrada al despatx de la Degana de Lletres o la seguda al Rectorat el que motiva aquests expedients, sinó el fet que es percebin com la gota que fa vessar el got, com la culminació d’un any de lluita en què els estudiants han aconseguit tocar la nafra de la institució i inquietar als representants de l’elit universitària.

En aquest context, el Rector, l’Equip de Govern i el Consell de Govern, com a principals òrgans de decisió de la Universitat, han optat en diverses ocasions per reaccionar amb mà dura –recordem la irrupció dels Mossos d’Esquadra a la facultat de Lletres el dia 4 demarç-, per acabar utilitzant l’únic instrument disciplinari del que disposa la institució: un reglament de l’any 1954 assumit, potser a desgrat però amb eficàcia, per membres de la UAB que en altres contextos recordarien amb nostàlgia els seus anys de lluita contra la dictadura.

Considerem que aquest procés massiu, emparat finalment per la necessitat tecnòcrata d’eficiència en la gestió de la institució, és clarament desproporcionat i referma no l’autoritat sinó l’autoritarisme d’una Universitat que es pretenia democràtica i catalanista i que, pel contrari, aplica una mesura literalment franquista.

El Rector es troba ara en una situació prou còmoda per fer el que de debò cregui convenient. Per decisió personal, acaba el seu mandat prematurament i, malgrat va ser decisió seva iniciar el procediment, ara té les mans lliures de pressions per decidir si signa o no les sancions, un cop els jutges instructors es posicionin (Article 14 del Reglament). Tenint en compte que serà una de les seves últimes mesures, pot decidir si vol ser recordat com el Rector dels expedients, com el màxim responsable, junt amb els dos instructors, del càstig més important que s’ha aplicat mai a la UAB al col•lectiu estudiantil, o si pel contrari dona mostres de vertader esperit conciliador i opta per una solució del conflicte moderada i genuïnament democràtica.

4 comentaris Add your own

 • 1. Coordinadora Obrera Sindical - COS  |  Desembre 3, 2008 a les 9:29 pm

  A l’atenció dels Senyors i Senyora,

  Sr.Josep Huguet i Biosca (Conseller d’Innovació, Universitat i Empresa),

  Sr.Lluís Ferrer i Caubet (Rector UAB),

  Sr.Rafael Grassa Hernández (Secretari General UAB),

  Sr.Anna Ripoll (Vicerectora UAB i candidata)

  Des de la Coordinadora Obrera Sindical – COS, ens adrecem a vos com a màxims representants de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat principatina, per expressar-los el nostre rebuig més ferm a l’expulsió de la Universitat dels i de les 29 estudiants de la UAB expedientats, per vos per fer ús del seu dret a oposar-se a l’Espai Europeu d’Ensenyament Secundari (també conegut com a Pla Bolonya), que perjudicarà terriblement les ja minces possibilitats d’assolir uns estudis superiors de qualitat al jovent de les classes populars i treballadores del nostre país, doncs entre d’altres moltes coses, farà gairebé impossible el compaginar estudis i treball, qüestió essencial per cada vegada més i més estudiants del nostre país per poder sobreviure i tenir unes mínimes garanties de futur, etc. (i si amb això no en tenen prou, tal vegada, el fet que el Plà Bolonya arraconarà encara més la nostra llengua i cultura catalanes, els desperti més simpaties… doncs de moment no s’ha vist gaire sensibilitat per la situació real de les persones afectades)

  Aquests 29 joves, tots i totes, són membres de les assemblees de facultat, del Consell de Govern o de la Junta de Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB.

  Si s’arriba a la seva expulsió, estaran cometent un greu atemptat contra la llibertat d’expressió, i un gravíssim precedent pel futur que els estan preparant als nostres joves. I si amb això tampoc no en tenen prou, l’expulsió constituiria també una provocació contra el moviment universitari contra Bolonya (el millor jovent, solidari, compromès i digne, que han donat les nostres universitats públiques en molts i molts anys)

  Per tant, els demanem que no firmin les expulsions, les retirin i obrin un diàleg real i seriòs amb els i les estudiants.

  Divendres 28 de novembre de 2008

  Respon
 • 2. Coordinadora Obrera Sindical - COS  |  Desembre 9, 2008 a les 10:24 pm

  Ens agradaria saber com fer-vos arribar el nostre suport… doncs tot el que hem enviat no ha estat publicat…

  Malgrat tot, teniu tot el nostre suport i solidaritat, a tots els nivells (humà, legal, etc.)

  Salut

  Respon
 • 3. repressiouab  |  Desembre 10, 2008 a les 10:26 am

  Moltes gràcies, tenim problemes tècnics per fer adjuntar el comunicat al títol. De moment ja apareix al llistat i deixem el contingut al comentari. Tan aviat com es ressolgui el problema tècnic, el penjem com la resta.
  De nou moltes gràcies pel vostre suport!

  Respon
 • 4. SEGUIMENT ACONTEIXEMENTS « Especial Bolonya  |  Desembre 11, 2008 a les 8:02 pm

  […] Per tenir una millor perspectiva de l’assumpte, els estudiants d’Educació de Mundet fan un vídeo sobre els expedientats inspirat en Blade Runner. Amb diverses inexactituts´(p.e. data de reforma de la LOU pel PSOE, va ser al 2007; els expedients oberts no són sobre els fets de març i la càrrega dels Mossos d’Esquadra) però en esència explica molt bé la naturalessa politica de la repressió a la UAB. La qual, com es pot comprovar al recull, s’esten i es assumida com a pròpia per cada cop més universitats i sectors socials. Podeu consultar el seguit de comunicats de suport al següent enllaç. […]

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


A %d bloguers els agrada això: